Κάπκεϊκ τιραμισού
Μία μόνο από τις υπέροχες συνταγές του τεύχους που κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα. Ο ειδικός Αλέξανδρος Κόκκορης, μεταμορφώνει το κλασικό ιταλικό γλυκό σε λαχταριστό κάπκεϊκ.
- 130 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) μπέικιν πάουντερ (12 γρ.)
- 1/2 κουτ. γλυκού (κοφτό) αλάτι (3 γρ.)
- 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 3 αυγά μεγάλου μεγέθους (περίπου 63 - 73 γρ. το καθένα)
- 2 κουτ. σούπας αμαρέτο
Για το μείγμα καφέ
- 50 γρ. απόσταγμα δυνατού καφέ εσπρέσο
- 50 γρ. κρασί Μαρσάλα
Για την κρέμα
- 200 γρ. μασκαρπόνε (κρεμώδες ιταλικό τυρί)
- 100 γρ. τυρί κρέμα light (τύπου Philadelphia ή Arla Buko)
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα. Τοποθετούμε σε κάθε θήκη μιας φόρμας για κάπκεϊκ καραμελόχαρτο ή ένα κομμάτι λαδόκολλα. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό, στη χαμηλή ταχύτητα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Παράλληλα, χτυπάμε σε ένα μπολ, με τον αυγοδάρτη ή με ένα πιρούνι, το γάλα, τα αυγά και το αμαρέτο.
Μόλις τα υλικά στο μίξερ γίνουν σαν ψίχουλα, προσθέτουμε το 1/3 από το μείγμα του μπολ. Μόλις ενσωματωθούν στο ψιχουλιαστό μείγμα, ρίχνουμε ακόμη 1/3 από το μείγμα του αυγού, ομογενοποιούμε και ρίχνουμε και το υπόλοιπο. Ανεβάζουμε στη μεσαία ταχύτητα το μίξερ και χτυπάμε για 3 δευτερόλεπτα, ίσα να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες της φόρμας και ψήνουμε για 20 λεπτά. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς τα κάπκεϊκ, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκια. Τα αφήνουμε εκεί να κρυώσουν εντελώς (για τουλάχιστον 1 ώρα).
Μείγμα καφέ
Ανακατεύουμε τον καφέ με το κρασί Μαρσάλα και με ένα πινελάκι αλείφουμε κάθε κάπκεϊκ γενναιόδωρα.
Για την κρέμα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα τυριά και τη ζάχαρη άχνη με το φτερό στην πιο χαμηλή ταχύτητα αρχικά και μετά σε υψηλή ταχύτητα για 2 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν σταθερή δομή. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Αφού ενσωματωθεί και η κρέμα, ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει αρκετό αέρα και να σταθεροποιηθεί. Διακοσμούμε τα κάπκεϊκ με την κρέμα χρησιμοποιώντας κορνέ ή σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με κακάο.