Μωσαϊκο (σαλάµι) µε ανθότυρο και σοκολάτα
- 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 250 γρ. ανθότυρο κρεµώδες 10% - 15% λιπαρά, όπως είναι το ανθότυρο Κρήτης
- 1 κουτ. σούπας κακάο
- 200 γρ. µπισκότα µε δηµητριακά ή τύπου digestive
- 40 ml λικέρ της αρεσκείας µας (προαιρετικά)
- 70 γρ. φουντούκια ή αµύγδαλα ανάλατα, ελαφρώς ψηµένα (προαιρετικά)
- λίγη ζάχαρη άχνη
ΔιαδικασίαΛιώνουµε σε µπεν µαρί ή στο φούρνο µικροκυµάτων την κουβερτούρα µαζί µε το βούτυρο. Σε ένα µπολ θρυµµατίζουµε µε τα δάχτυλα το ανθότυρο και στη συνέχεια το λιώνουµε µε ένα πιρούνι. Προσθέτουµε στο ανθότυρο το κακάο, το µείγµα µε το βούτυρο και τη σοκολάτα και ανακατεύουµε µέχρι να έχουµε ένα κρεµώδες µείγµα χωρίς σβόλους.
Σπάµε τα µπισκότα σε κοµµάτια και τα ρίχνουµε στο µείγµα, µαζί µε το λικέρ και τα φουντούκια ή τα αµύγδαλα. Ανακατεύουµε και φορµάρουµε το γλυκό, δίνοντάς του µακρόστενο σχήµα, σαν σαλάµι. Απλώνουµε στον πάγκο της κουζίνας λίγη ζάχαρη άχνη και ρολάρουµε εκεί πάνω το «σαλάµι», µέχρι να κολλήσει λίγη άχνη στην επιφάνειά του. Τυλίγουµε το γλυκό σε καθαρό χαρτί (λαδόκολλα) ή αλουµινόχαρτο και το κλείνουµε στρίβοντας τις άκρες του, σαν καραµέλα. Τοποθετούµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.
Συμβουλές
- Σε αυτή την κλασική συνταγή μειώνουμε τα λιπαρά, αντικαθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος του βουτύρου με ελαφρύ ανθότυρο και τα πιο παχυντικά μπισκότα πτι μπερ με μπισκότα δημητριακών ή digestive. Αν θέλουμε το γλυκό μας ακόμη πιο light, αφαιρούμε τους ξηρούς καρπούς.