Τούρτα µε µαρέγκα, µαύρη σοκολάτα και αµύγδαλα
Είναι κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, δεν περιέχει βούτυρο ή λάδι και κάθε κοµµάτι της έχει µόνο 275 θερµίδες (χωρίς τη σαντιγί).
- 200 γρ. ασπράδια αυγών (από περίπου 7 αυγά µεσαίου µεγέθους)
- 1 φλιτζ. (200 γρ.) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- λίγο αλάτι (στη µύτη από 1 κουτ. γλυκού)
- 1/4 κουτ. σούπας κρεµόριο (το βρίσκουµε και ως ξινό) (προαιρετικά)
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 1 φλιτζ. (150 γρ.) αµύγδαλα, αποφλοιωµένα
- 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκοµµένη
- ζάχαρη άχνη ή κακάο, για το γαρνίρισµα
- 200 γρ. κρέµα γάλακτος 35% - 36% λιπαρά (προαιρετικά)
ΔιαδικασίαΠροθερµαίνουµε το φούρνο στους 160° - 170° C. Ντύνουµε µε αντικολλητικό χαρτί µια φόρµα µε αποσπώµενο πάτο διαµέτρου 22 - 24 εκ. ή τη βουτυρώνουµε και την αλευρώνουµε ελαφρώς. Εναλλακτικά, χρησιµοποιούµε τσέρκι το οποίο ακουµπάµε πάνω στη λαµαρίνα του φούρνου, που έχουµε καλύψει µε λαδόκολλα.
Σε ένα εντελώς στεγνό µπόλ ή στον κάδο του µίξερ χτυπάµε µε το σύρµα στη µεσαία ταχύτητα τα ασπράδια µε τα 3/4 της ζάχαρης, το αλάτι, το κρεµόριο (αν το χρησιµοποιήσουµε) και τη βανιλίνη, για 5 - 7 λεπτά, έως ότου έχουµε µια πολύ σφιχτή, γυαλιστερή µαρέγκα. Στο µούλτι ή στο µπλέντερ ρίχνουµε τα αµύγδαλα µε την υπόλοιπη ζάχαρη και τη σοκολάτα κοµµένη σε µικρά κοµµάτια και τα αλέθουµε µέχρι να γίνουν σκόνη.
Ενσωµατώνουµε τα αµύγδαλα µε τη σοκολάτα στη µαρέγκα ανακατεύοντας απαλά µε µια µαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα από σιλικόνη) ή µια ξύλινη κουτάλα (δεν επιµένουµε πολύ στο ανακάτεµα για να µην ξεφουσκώσει τη µαρέγκα). Αδειάζουµε το µείγµα στη φόρµα και ψήνουµε για 30 - 40 λεπτά, µέχρι να στεγνώσει το γλυκό (αν το χτυπήσουµε ελαφρώς στην επιφάνεια, να φαίνεται πως έχει σκληρύνει).
Το αφήνουµε να κρυώσει (µπορεί να πέσει λίγο το φούσκωµά του, είναι αναµενόµενο), το ξεφορµάρουµε µε προσοχή (είναι εύθραυστο) και το πασπαλίζουµε µε κοσκινισµένο κακάο ή ζάχαρη άχνη. Αν θέλουµε, το σερβίρουµε µε λίγη σαντιγί, που θα φτιάξουµε χτυπώντας στο µίξερ 200 γρ. κρέµα γάλακτος και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη.