Τάρτα µε ακτινίδια

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}
Υλικά

Για τη ζύµη

  • 1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού µπέικιν πάουντερ
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο (ή µαργαρίνη), κρύο από το ψυγείο, κοµµένο σε κύβους + επιπλέον για τη φόρµα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες

Για τη γέµιση

  • 800 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. κρέµα γάλακτος
  • 2 κρόκοι αυγών + 1 ολόκληρο αυγό
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1/2 φλιτζ. ινδοκάρυδο (καρύδα αποξηραµένη, τριµµένη)
  • 6 ώριµα ακτινίδια, ξεφλουδισµένα
  • 2 κουτ. σούπας µέλι, για άλειµµα
  • χυµός από 1/2 λεµόνι, για άλειµµα
Μερίδες 6 - 8
Προετοιμασία 45΄ Αναμονή 2 - 3 ώρες Ψήσιμο 1 ώρα

ΔιαδικασίαΖύµη: Κοσκινίζουµε το αλεύρι σε ένα µεγάλο µπολ και προσθέτουµε τη ζάχαρη, το αλάτι και το µπέικιν πάουντερ. Βγάζουµε τους κύβους βουτύρου από το ψυγείο και τους ρίχνουµε και αυτούς µέσα στο µπολ. Τρίβουµε µε τα δάχτυλα το βούτυρο µαζί µε το µείγµα του αλευριού, µέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα µείγµα που να µοιάζει µε ψίχουλα ή µε ψιλοτριµµένο τυρί. Η διαδικασία απαιτεί σχετικά γρήγορες κινήσεις και καλό είναι να µη διαρκέσει πάνω από 7 - 8 λεπτά, για να µη λιώσει το βούτυρο από τη ζέστη των χεριών µας, αλλά να τριφτεί όσο είναι ακόµη κρύο. Προσθέτουµε τον κρόκο και το γάλα και ζυµώνουµε το µείγµα µέχρι να γίνει µια ζύµη σχετικά σφιχτή. Πλάθουµε τη ζύµη σε µπάλα, την οποία τυλίγουµε µε διάφανη µεµβράνη και τη βάζουµε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

 

Γέµιση

Στο µεταξύ, ετοιµάζουµε τη γέµιση ως εξής: Χτυπάµε στο µίξερ το ανθότυρο, την κρέµα γάλακτος, τους κρόκους, το αυγό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ µέχρι το µείγµα να γίνει λείο και σχετικά αφράτο. Σταµατάµε το χτύπηµα και ενσωµατώνουµε την καρύδα στο µείγµα, ανακατεύοντας απαλά µε µια µαρίζ. 

 

Συναρµολόγηση

Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουµε ελαφρώς µια φόρµα παραλληλόγραµµη για τάρτες µε διαστάσεις περίπου 10x30 εκ. ή µια στρογγυλή ταρτιέρα διαµέτρου 24 εκ. Αλευρώνουµε ελαφρώς µια επιφάνεια εργασίας και τοποθετούµε εκεί τη ζύµη, αφού την ξετυλίξουµε. Την ανοίγουµε µε έναν πλάστη σε φύλλο λίγο µεγαλύτερο από τις διαστάσεις της φόρµας µας και µε πάχος 0,5 εκ.

 

Μεταφέρουµε προσεκτικά το φύλλο µέσα στη βουτυρωµένη φόρµα, το απλώνουµε καλά φροντίζοντας ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώµατα. Το τρυπάµε παντού µε ένα πιρούνι, για να µη φουσκώσει στο ψήσιµο. 

Αδειάζουµε το µείγµα της γέµισης µέσα στη φόρµα µε τη ζύµη και την απλώνουµε οµοιόµορφα παντού. Βάζουµε τη φόρµα στο µεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουµε την τάρτα για 1 ώρα. 

 

Μόλις η τάρτα ψηθεί, τη βγάζουµε από το φούρνο και την αφήνουµε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια τη σκεπάζουµε καλά µε µια διάφανη µεµβράνη και τη βάζουµε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, µέχρι η κρέµα να σφίξει καλά. Κόβουµε τα ακτινίδια σε φέτες πάχους 0,5 εκ. και µετά κόβουµε κάθε φέτα στη µέση, σαν µισοφέγγαρο. Στρώνουµε τις φέτες στην επιφάνεια της τάρτας, ώστε να καλυφθεί ολόκληρη. Χτυπάµε καλά σε ένα µπολ µε ένα πιρούνι το µέλι µε το χυµό λεµονιού µέχρι να λιώσει το µέλι. Αλείφουµε µε το µείγµα τα ακτινίδια χρησιµοποιώντας ένα πινέλο και σερβίρουµε. 

 

Συμβουλές

  • Αν έχουµε µίξερ πάγκου, µπορούµε να φτιάξουµε εκεί τη ζύµη για την τάρτα µας ως εξής: Ρίχνουµε όλα τα υλικά στον κάδο του µίξερ και τα χτυπάµε µε το ειδικό εξάρτηµα για τις ζύµες, το γάντζο.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ