Κέικ µε κεράσια
Μια από τις συνταγές του τεύχους 41 που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για τη φόρµα
- 370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρµα
- 2 κουτ. γλυκού µπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 4 αυγά µεσαίου µεγέθους
- 2 κάψουλες βανίλια (βανιλίνη)
- 100 γρ. γιαούρτι αγελάδος
- 400 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια, ψιλοκοµµένα (καθαρό βάρος)
Για το γλάσο
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο, πλήρες
- 2 κουτ. σούπας λικέρ κεράσι
- λίγα κεράσια, για το γαρνίρισµα
ΔιαδικασίαΚέικ: Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουµε καλά και αλευρώνουµε µια κλασική φόρµα για κέικ µε τρύπα στη µέση, διαµέτρου 20 εκ. Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ και τα αφήνουµε για λίγο κατά µέρος. Χτυπάµε στο µίξερ το βούτυρο µε τη ζάχαρη µέχρι να φουσκώσει το µείγµα και να ασπρίσει. Συνεχίζοντας το χτύπηµα, προσθέτουµε ένα-ένα τα αυγά, τη βανιλίνη και µετά, εναλλάξ, τα κοσκινισµένα υλικά. Τέλος, ενσωµατώνουµε το γιαούρτι και τα κεράσια, ανακατεύοντας απαλά µε µια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (µαρίζ). Αδειάζουµε τη ζύµη στη φόρµα και ψήνουµε για 50 - 60 λεπτά. Αφήνουµε το κέικ να κρυώσει.
Γλάσο
Ρίχνουµε στον κάδο του µίξερ όλα µαζί τα υλικά και τα χτυπάµε µε το σύρµα, µέχρι να σφίξει το µείγµα. Αν χρειάζεται, προσθέτουµε λίγο ακόµη νερό. Οταν κρυώσει το κέικ, το ξεφορµάρουµε και το περιχύνουµε µε το γλάσο. Γαρνίρουµε µε φρέσκα κεράσια ή µαρασκίνο.
Συμβουλές
-
Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και κεράσια κοµπόστα αντί για φρέσκα.