Κάπκεϊκ μόκα με αλατισμένη καραμέλα
Και κάτι ελαφρώς πιο προχωρημένο, για φανατικούς καφεπότες.
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη σκούρα καστανή (η υγρή, με τη μελάσα)
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (12 γρ.) στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού αλάτι (3 γρ.)
- 50 γρ. κακάο
- 120 γρ. καφές φίλτρου, πολύ δυνατός
- 10 γρ. στιγμιαίος καφές (κατά προτίμηση εσπρέσο)
- 120 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 1 αυγό μεγάλου μεγέθους (70 γρ.)
- 1/2 κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας (5 γρ.)
Για την κρέμα
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 200 γρ. τυρί κρέμα light (τύπου Philadelphia ή Arla Buko)
- 50 γρ. δυνατός καφές εσπρέσο
Για την αλατισμένη καραμέλα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 60 γρ. νερό
- 20 γρ. γλυκόζη
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού (10 γρ.)
ΔιαδικασίαΑλατισμένη καραμέλα: Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και το τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά, τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αποκτήσουν ένα χρώμα παρόμοιο με του κεχριμπαριού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Με πολύ μεγάλη προσοχή, για να μην καούμε, ρίχνουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας παράλληλα, την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια το βούτυρο. Τέλος, προσθέτουμε τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε έντονα. Αφήνουμε το μείγμα να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
Κάπκεϊκ
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα. Ντύνουμε με πυρίμαχα χαρτάκια τις θήκες μιας φόρμας για μάφιν ή χρησιμοποιούμε μιας χρήσης. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τους καφέδες και αφήνουμε κατά μέρος. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το κακάο και τα χτυπάμε με το φτερό στην πρώτη ταχύτητα. Προσθέτουμε στο μείγμα των καφέδων το γάλα, το αυγό και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη ή με ένα πιρούνι. Μόλις το μείγμα του μίξερ γίνει ψιχουλιαστό, ρίχνουμε το 1/3 από το μείγμα του μπολ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε άλλο ένα τρίτο, ομογενοποιούμε και κάνουμε το ίδιο με το υπόλοιπο μείγμα του μπολ. Στο τέλος χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 3 δευτερόλεπτα, ίσα να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες της φόρμας (ελάχιστα πάνω από τη μέση) και ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφού ροδίσουν ελαφρώς, τα αποσύρουμε από το φούρνο και τα ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι, ώστε να κρυώσουν εντελώς (τουλάχιστον 1 ώρα).
Κρέμα
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη στην πιο χαμηλή ταχύτητα αρχικά και μετά σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν απαλό λευκό χρώμα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το τυρί και τον καφέ. Ξεκινάμε το χτύπημα στην πρώτη ταχύτητα. Αφού ενσωματωθούν τα υλικά, ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει αρκετό αέρα και να σταθεροποιηθεί. Διακοσμούμε κάθε κάπκεϊκ με κορνέ με δοντάκια. Περιχύνουμε με σταγόνες αλμυρής καραμέλας.
Συμβουλές
- Οταν φτιάχνουμε την αλατισμένη καραμέλα, προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και με πολλή προσοχή, γιατί θα φουσκώσει πολύ το μείγμα μας, κινδυνεύοντας να χυθεί από την κατσαρόλα και να καούμε.