Κάπκεϊκ βανίλια

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Αυτή είναι η πιο απλή συνταγή για κάπκεϊκ, κάτι σαν λευκός καμβάς πάνω στον οποίο μπορούμε να εξαντλήσουμε τη φαντασία μας. Η μόνη προϋπόθεση για να πετύχουν είναι να χρησιμοποιήσουμε πολύ ποιοτικά υλικά.

Υλικά
  • 130 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (12 γρ.) στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού
  • αλάτι (3 γρ.)
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
  • 3 αυγά μεγάλου μεγέθους (περίπου 60 - 70 γρ. το καθένα)
  • 1 κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας

Για την κρέμα

  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 340 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 1/4 κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • 50 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες πολύχρωμα καραμελάκια ή τρούφα, για διακόσμηση
Μερίδες 12 - 14 κάπκεϊκ
Προετοιμασία 35΄ Αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα Ψήσιμο 20΄

ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα και ντύνουμε με καραμελόχαρτα τις θήκες μιας φόρμας για μάφιν. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φόρμες μιας χρήσης. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, στην πιο χαμηλή ένταση, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στο μεταξύ, χτυπάμε σε ένα μπολ, με έναν αυγοδάρτη ή ένα πιρούνι, τα υγρά υλικά (την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και τη βανίλια). Μόλις το μείγμα στο μίξερ γίνει σαν ψίχουλα, προσθέτουμε το 1/3 των υγρών, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Αφού ενσωματωθούν, προσθέτουμε άλλο 1/3 από τα υγρά και, όταν ενσωματωθούν και αυτά, το υπόλοιπο 1/3. Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία και χτυπάμε για 3 δευτερόλεπτα, ίσα να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες της φόρμας και ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφού ροδίσουν ελαφρώς, τα βγάζουμε από το φούρνο. Τα ξεφορμάρουμε και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα με ποδαράκι. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσουν εντελώς, για τουλάχιστον 1 ώρα.

 

Κρέμα

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα για 3 λεπτά, να ασπρίσουν εντελώς και να δείχνουν αφράτα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στη μικρότερη ένταση και προσθέτουμε σε αργή ροή (σαν κλωστή) τη βανίλια και το γάλα. Αφού ενσωματωθούν, ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει αρκετό αέρα μέσα του το μείγμα (για 2 - 3 λεπτά). Χαμηλώνουμε πάλι την ταχύτητα στο 1 και προσθέτουμε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας. Απλώνουμε με μια σπάτουλα στην επιφάνεια κάθε κάπκεϊκ μπόλικη από την κρέμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σακούλα ζαχαροπλαστικής στην άκρη της οποίας έχουμε προσαρμόσει ένα κορνέ με δοντάκια. Διακοσμούμε με πολύχρωμα καραμελάκια ή τρούφα.

 

Συμβουλές

  • Αν δεν έχουµε τις ειδικές, ενιαίες φόρµες για κάπκεϊκ, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µιας χρήσης ή να πάρουµε σιλικόνης, οι οποίες δεν χρειάζονται βουτύρωµα.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ