Ρολά με κρέμα σοκολάτα και μαρμελάδα από φρούτα του δάσους
Για τη βάση
- 6 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- 80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 40 γρ. κακάο
- 2 κάψουλες βανιλίνη
Για τη μαρμελάδα
- 250 γρ. φρούτα του δάσους, φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 130 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
Για την κρέμα σοκολάτα
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 100 γρ. αυγά (περίπου 2 μεσαίου μεγέθους)
- 320 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 40 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
- 120 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
Για τη σάλτσα σοκολάτα
- 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο
- 200 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
ΔιαδικασίαΚρέμα σοκολάτα: Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα, με τον αυγοδάρτη, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τα αυγά και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να κρυώσει η κρέμα. Την αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες.
Βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το κακάο και τη βανιλίνη και τα αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε με το σύρμα στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Aδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, για να πλύνουμε και να στεγνώσουμε τον κάδο του μίξερ προκειμένου να τον ξαναχρησιμοποιήσουμε. Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, στη μεσαία ταχύτητα, τα ασπράδια σε μαρέγκα, ρίχνοντας παράλληλα τη ζάχαρη σιγά-σιγά. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή μαρίζ. Περιστρέφουμε συνεχώς το σκεύος στο οποίο βρίσκεται το μείγμα και ταυτόχρονα προσθέτουμε σιγά-σιγά τα κοσκινισμένα υλικά. Μόλις έχουμε ένα ελαφρύ μείγμα, το απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (30x40 εκ.), την οποία έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 10 - 15 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.
Μαρμελάδα
Ρίχνουμε τα φρούτα με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να βράσει το μείγμα και να δέσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Ενας τρόπος να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη είναι αν ο ήχος της σπάτουλας όταν ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας είναι αρκετά έντονος. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει.
Σάλτσα σοκολάτα
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις λιώσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, το αδειάζουμε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Συναρμολόγηση Αναποδογυρίζουμε τη βάση πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και με πολλή προσοχή αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια της βάσης. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα. Κόβουμε τη βάση σε 3 λωρίδες μήκους 40 εκ. και κάθε λωρίδα στη μέση. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι μας σε σφιχτό ρολό. Τοποθετούμε τα ρολά σε μία ή περισσότερες πιατέλες και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτα. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με κόκκινα φρούτα.