Γρανίτα φράουλα με τόνκα
- 250 γρ. φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες
- 1/2 σποράκι τόνκα* (ή 1/2 κλωναράκι φυσικής βανίλιας, σχισμένο στη μέση, ώστε να πάρουμε τα μαύρα σποράκια από το εσωτερικό του)
Για το σιρόπι
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 2 - 3 κουτ. γλυκού τσάι rooibos
Διαδικασία Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι: Βράζουμε το νερό σε ένα μπρίκι και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα φύλλα του τσαγιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να εκχυλιστούν για 10 - 12 λεπτά. Σουρώνουμε και βάζουμε ξανά το υγρό στο μπρίκι μαζί με τη ζάχαρη. Βράζουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει λίγο το σιρόπι. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε τις φράουλες στο μπλέντερ, προσθέτουμε το σιρόπι και πολτοποιούμε. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο ή μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι να παγώσει εντελώς η γρανίτα. Μπορούμε βέβαια να την αφήσουμε και πολύ περισσότερο, μέχρι την ημέρα που θα τη σερβίρουμε.
Οταν πρόκειται να σερβίρουμε, την αφήνουμε για λίγο εκτός κατάψυξης, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς, και έπειτα την ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει σαν τριμμένος πάγος. Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι ή σε μπολ, με κουταλάκι του γλυκού. Το προσφέρουμε αμέσως, διακοσμώντας προαιρετικά με φρέσκες φράουλες.
Συμβουλές Τονκα: Μπαχαρικό με αρωματικούς τόνους βανίλιας, αμυγδάλου, κανέλας και γαριφάλου. Πωλείται σε σπόρους ή σε σκόνη σε μπαχαράδικα (π.χ. Μπαχάρ) ή σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής. Προτιμάμε να αγοράζουμε σπόρους και να τους αλέθουμε μόνοι μας, γιατί η σκόνη χάνει πιο γρήγορα το άρωμά της. Ενα - δύο σπόροι ανά γλυκό επαρκούν.
• Μπορούμε να διαιρέσουμε ή να πολλαπλασιάσουμε τη δόση ανάλογα με τις μερίδες που θέλουμε να προσφέρουμε.
• Αν θέλουμε η γρανίτα μας να βγει πιο υγρή, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, αμέσως μόλις τη βγάλουμε από την κατάψυξη.
• Ανάλογα με το άρωμα που θέλουμε να δώσουμε στη γρανίτα, επιλέγουμε και το αντίστοιχο τσάι. Οσο πιο έντονη η μυρωδιά του τσαγιού, τόσο πιο πολύ θα «ακούγεται» στη γρανίτα.
• Αν δεν έχουμε φύλλα τσαγιού, μπορούμε να εκχυλίσουμε στο νερό φακελάκια, ωστόσο δεν θα επιτύχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.
• Εναλλακτική πρόταση σερβιρίσματος: Βάζουμε το μείγμα για τη γρανίτα σε μεγάλες παγοκύστες. Οταν παγώσει, σερβίρουμε σε μπολ 4 - 5 παγάκια ή τα χτυπάμε στο μπλέντερ.
• Η γρανίτα διατηρείται στην κατάψυξη, χωρίς να χάσει το άρωμά της, τουλάχιστον 3 - 4 μέρες.