Παγωτό σαν μπανόφι
Για το παγωτό
- 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος γύρω στο 35% λιπαρά
- 1 κλωναράκι βανίλια
- 5 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
- 150 γρ. ζάχαρη
Για τη σος
- 400 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος γύρω στο 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ, ψιλοτριμμένα
- 2 μπανάνες μεγάλες
Διαδικασία Σος: Βάζουμε τη ζάχαρη και τη γλυκόζη σε μια μικρή αντικολλητική κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να πάρει το χρώμα της καραμέλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε τη σος να κρυώσει εντελώς, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Παγωτό
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σχίζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι τη βανίλια κατά μήκος και, σέρνοντας τη λάμα, μαζεύουμε τα μαύρα σποράκια από το εσωτερικό της. Τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά έως ότου το μείγμα πάρει βράση. Εν τω μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ, με τον αυγοδάρτη, τους κρόκους με τη ζάχαρη έως ότου φουσκώσουν και ασπρίσουν. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχώς, σε χαμηλή πλέον φωτιά, έως ότου πήξει η κρέμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να το παγώσουμε. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 30 λεπτά. Οταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τη μισή από τη σος ανακατεύοντας ελαφρώς με μια σπάτουλα, έτσι ώστε να μην ενσωματωθεί αλλά να σχηματίσει γραμμές μέσα στο παγωτό. Το αφήνουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα, ώστε να σφίξει.
Συνοδεύουμε με Δυο µικρές µπάλες παγωτό σε ένα µεγάλο πιάτο. Πασπαλίζουµε µε µπισκότο και γαρνίρουµε µε ροδέλες µπανάνας. Συνοδεύουµε µε την υπόλοιπη σος.
Συμβουλές
-
Για όλα τα παγωτά: Αν δεν διαθέτουµε παγωτοµηχανή, αδειάζουµε το µείγµα σε ένα µεταλλικό κουτί και το τοποθετούµε στην κατάψυξη. Ανακατεύουµε µε ένα πιρούνι το παγωτό κάθε 1 - 1½ ώρα για 2 - 3 φορές, ώστε να γίνει αφράτο, χωρίς κρυσταλλάκια.