Βάφλα τιραμισού
Για τη ζύμη
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 300 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 20 γρ. μαγιά νωπή
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
- 160 γρ. ζάχαρη
- 5 γρ. αλάτι
- 20 γρ. μαύρο ρούμι
Για το σιρόπι
- 500 γρ. καφές εσπρέσο, ζεστός (ρόφημα, όχι σκόνη)
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 50 γρ. κρασί Μαρσάλα
Για την κρέμα
- 4 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- 500 γρ. μασκαρπόνε (κρεμώδες ιταλικό τυρί)
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη λίγο κακάο για πασπάλισμα
ΔιαδικασίαΖύμη: Βάζουμε το βούτυρο και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, αλλά να μην καεί (50° C). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη, φροντίζοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ρούμι. Μόλις
ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά και δημιουργηθεί ένας χυλός, σκεπάζουμε το μπολ με μια βρεγμένη πετσέτα. Αφήνουμε το χυλό για 30 λεπτά κατά μέρος να φουσκώσει λίγο και να ωριμάσει. Ψήνουμε τις βάφλες στο ειδικό σκεύος, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης του.
Σιρόπι
Φτιάχνουμε το ρόφημα του καφέ και, έτσι όπως είναι ζεστό, ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και το κρασί. Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη.
Κρέμα
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα, σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα, έως ότου γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και τους κρόκους. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με το τυρί, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, ώστε να μη χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε τη μία βάφλα σε ένα πιάτο και τη μουσκεύουμε με σιρόπι. Από πάνω βάζουμε λίγη από την κρέμα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε με κοσκινισμένο κακάο και σερβίρουμε.