Γιαουρτόπιτα
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο για το ταψί
- 280 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
- 100 γρ. αμύγδαλα φιλέ
Για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- φλούδα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
ΔιαδικασίαΧτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα, ανακατεύοντας απαλά. Ενσωματώνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την αμυγδαλόσκονη και το φιλέ.
Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά, έως ότου χρυσίσει η επιφάνεια της πίτας. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά για 3 - 4 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια της χλιαρής πίτας και περιχύνουμε σιγά-σιγά με το ζεστό σιρόπι, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα. Αφήνουμε τη γιαουρτόπιτα να σιροπιαστεί για περίπου 2 ώρες προτού σερβίρουμε.