Σοκολατένιες ρωγμές
- 300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 10 γρ. εσάνς βανίλιας
- 4 αυγά
- 350 γρ. κουβερτούρα
- 60% - 65% κακάο, ψιλοκομμένη
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (7 γρ.)
- 200 γρ. φουντούκια, ψημένα και θρυμματισμένα
- ζάχαρη άχνη ή κακάο, για επικάλυψη
ΔιαδικασίαΛιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε διπλώνοντας το μείγμα με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά εντελώς.
Βάζουμε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη ή το κακάο. Πλάθουμε τα μπισκοτάκια μας σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα ρολάρουμε μέσα στην άχνη ή στο κακάο μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα, αφήνοντας απόσταση 10 εκ. ανάμεσά τους. Με την παλάμη μας τα πατάμε ελαφρώς, να γίνουν λίγο πιο επίπεδα.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 12 - 15 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα με ποδαράκια.
Συμβουλές
- Για να γίνονται αφράτα τα κούκις, καλό είναι να ακολουθούμε τις αυξομειώσεις στην ταχύτητα του μίξερ όπως περιγράφονται στις συνταγές.