Βήμα 1
Συγκεντρώνουμε τα υλικά για το ζελέ.
Βήμα 2
Συγκεντρώνουμε τα υλικά για τη βάση.
Βήμα 3
Συγκεντρώνουμε τα υλικά για το σιρόπι.
Βήμα 4
Συγκεντρώνουμε τα υλικά για την κρέµα σοκολάτα.
Βήμα 6
Ζελέ: Ετοιµάζουµε το ζελέ αχλαδιού από την προηγούµενη µέρα, έτσι ώστε να έχει περιθώριο να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί. Σε ένα µπολ µε κρύο νερό και παγάκια βυθίζουµε τη ζελατίνη και την αφήνουµε να µαλακώσει.
Βήμα 7
Στο µεταξύ, σε µια µικρή κατσαρόλα ρίχνουµε το 1/3 της πούλπας αχλαδιού και βάζουµε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά (δεν το αφήνουµε να βράσει εντελώς).
Βήμα 8
Αποσύρουµε από τη φωτιά, στύβουµε µε τα χέρια τις ζελατίνες, που θα έχουν γίνει σαν µεµβράνες, και τις ρίχνουµε στην καυτή πούλπα. Ανακατεύουµε µε µια κουτάλα, έως ότου οι ζελατίνες λιώσουν εντελώς.
Βήμα 9
Προσθέτουµε την υπόλοιπη πούλπα αχλαδιού και ανακατεύουµε καλά µε την κουτάλα.
Βήμα 10
Στο τέλος ρίχνουµε το απόσταγµα αχλαδιού και ανακατεύουµε και πάλι. Προσοχή: δεν βάζουµε παραπάνω ποτό, γιατί δεν θα παγώσει καλά το ζελέ.
Βήμα 11
Ακουµπάµε ένα τσέρκι διαµέτρου 18 εκ. πάνω σε µεµβράνη και τυλίγουµε τις άκρες της γύρω από τα εξωτερικά τοιχώµατα, δηµιουργώντας έναν πάτο.
Βήμα 12
Ακουµπάµε το τσέρκι µε τη µεµβράνη πάνω σε ένα ταψί ή λαµαρίνα, για να είναι σταθερό, και αδειάζουµε στο εσωτερικό του το µείγµα του ζελέ. Βάζουµε στην κατάψυξη µέχρι να παγώσει. Θέλει αρκετές ώρες ή και 1 νύχτα.
Βήμα 13
Βάση: Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 160° - 170° C. Κοσκινίζουµε σε ένα µπολ ή σε ένα φύλλο λαδόκολλας το αλεύρι και το κακάο.
Βήμα 14
Ρίχνουµε στον κάδο του µίξερ το αυγό µε τη ζάχαρη και τα χτυπάµε µε το σύρµα έως ότου αφρατέψουν πολύ καλά.
Βήμα 15
Σταµατάµε το χτύπηµα και ρίχνουµε σιγά-σιγά τα κοσκινισµένα υλικά (αλεύρι και κακάο), ενώ παράλληλα ανακατεύουµε απαλά µε µια κουτάλα.
Βήμα 16
Βάζουµε ένα τσέρκι διαµέτρου 20 εκ. στη λαµαρίνα, πάνω σε λαδόκολλα. Αδειάζουµε το µείγµα και το στρώνουµε, ώστε να έχει παντού ίδιο πάχος.
Βήμα 17
Ψήνουµε για 12 λεπτά. Κατόπιν αφήνουµε να κρυώσει ελαφρώς η βάση και ξεφορµάρουµε.
Βήμα 18
Σιρόπι: Ρίχνουµε τη ζάχαρη µε το νερό σε µια κατσαρόλα και την τοποθετούµε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει
να κοχλάζει, µετράµε 1 λεπτό και αποσύρουµε.
Βήμα 19
Για να µη συνεχίζει το σιρόπι να βράζει µέσα στη ζεστή κατσαρόλα, το αδειάζουµε σε ένα µπολ και το αφήνουµε εκεί να κρυώσει.
Βήμα 20
Οταν κρυώσει το σιρόπι, προσθέτουµε το απόσταγµα αχλαδιού και ανακατεύουµε µε µια κουτάλα.
Βήμα 21
Κρέµα σοκολάτα: Βάζουµε την ψιλοκοµµένη κουβερτούρα σε ένα µεταλλικό µπολ και την αφήνουµε για λίγο στην άκρη µέχρι να έρθει η στιγµή να τη χρησιµοποιήσουµε.
Βήμα 22
Ρίχνουµε το γάλα σε µια µικρή κατσαρόλα και την τοποθετούµε σε µέτρια φωτιά.
Βήμα 23
Μόλις το γάλα πάρει βράση, αποσύρουµε από τη φωτιά και το αδειάζουµε πάνω από την κουβερτούρα.
Βήμα 24
Ανακινούµε λίγο το µπολ και περιµένουµε περίπου 1 λεπτό να µαλακώσει η σοκολάτα από τη θερµότητα του υγρού. Επειτα οµογενοποιούµε πολύ καλά, ανακατεύοντας µε µια κουτάλα.
Βήμα 25
Στο τέλος ενσωµατώνουµε την παχύρρευστη κρέµα γάλακτος και ανακατεύουµε έως ότου ενσωµατωθεί καλά στο µείγµα.
Βήμα 26
Συναρµολόγηση: Σε µια πιατέλα ή οποιαδήποτε άλλη βάση προτιµάµε, ακουµπάµε ένα καθαρό τσέρκι διαµέτρου 20 εκ. Μέσα στο τσέρκι βάζουµε την ψηµένη αλλά κρύα, πια, βάση.
Βήμα 27
Με ένα πινέλο βρέχουµε καλά τη βάση µε το κρύο σιρόπι.
Βήμα 28
Πάνω από τη µουσκεµένη βάση αδειάζουµε τη µισή κρέµα σοκολάτα και µε µια σπάτουλα τη στρώνουµε οµοιόµορφα σε όλη την επιφάνεια.
Βήμα 29
Βγάζουµε το ταψάκι µε το ζελέ από την κατάψυξη, αφαιρούµε τη µεµβράνη και το ξεφορµάρουµε µε προσοχή.
Βήμα 30
Βάζουµε το δίσκο του ζελέ αχλαδιού πάνω από την κρέµα σοκολάτα, στο κέντρο της, και µε τα δάχτυλά µας τον πιέζουµε λίγο προς τα κάτω για να κολλήσει στην κρέµα.
Βήμα 31
Καλύπτουµε το παγωµένο ζελέ µε την υπόλοιπη κρέµα σοκολάτα, την οποία απλώνουµε οµοιόµορφα µε µια σπάτουλα. Αφήνουµε το γλυκό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες, να παγώσει καλά και να σφίξει. Ετσι θα γλασάρεται πιο εύκολα.
Βήμα 32
Γλάσο: Λίγο πριν βγάλουµε το γλυκό από την κατάψυξη, ετοιµάζουµε το γλάσο έτσι ώστε να είναι ζεστό. Βάζουµε την ψιλοκοµµένη κουβερτούρα στο ψηλό δοχείο που πωλείται µαζί µε τα ραβδοµπλέντερ ή σε ένα µπολ.
Βήμα 33
Ρίχνουµε την κρέµα γάλακτος σε µια κατσαρόλα και τη βάζουµε να ζεσταθεί σε µέτρια φωτιά.
Βήμα 34
Αµέσως πριν πάρει βράση η κρέµα γάλακτος, την αποσύρουµε από τη φωτιά και την αδειάζουµε πάνω από την κουβερτούρα.
Βήμα 35
Περιµένουµε 1 λεπτό να µαλακώσει η κουβερτούρα και προσθέτουµε την πούλπα αχλαδιού. Οµογενοποιούµε καλά µε το µπλέντερ χειρός ή µε µια κουτάλα.
Βήμα 36
Προσέχουµε όση ώρα οµογενοποιούµε να µη σηκώνουµε πολύ το µπλέντερ, για να µη δηµιουργηθούν φυσαλίδες στο µείγµα.
Βήμα 37
Βγάζουµε την τούρτα από την κατάψυξη και την ξεφορµάρουµε ζεσταίνοντας περιφερειακά τα τοιχώµατά της µε πιστολάκι µαλλιών ή φλόγιστρο. Τη βάζουµε σε µια σχάρα και ρίχνουµε από πάνω το γλάσο ζεστό (περίπου στους 45° - 50° C).
Βήμα 38
Με ένα µεγάλο µαχαίρι ή σπάτουλα σπρώχνουµε το γλάσο έτσι ώστε να καλύψει ολόκληρη την τούρτα και στο πλάι. Πριν τη σερβίρουµε, την αφήνουµε να αποψυχθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον
4 - 5 ώρες.