Όνειρα γλυκά
Ένα ζαχαροπλαστείο με εκλεκτά γαλλικά γλυκά στα Χανιά.
Λίγα λόγια για το μαγαζί Φωτεινό παράδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας αλλά και αποφασιστικότητας είναι η Μαρία Φωτάκη. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε ότι έκλεισε ο κύκλος στην προηγούμενη δουλειά της και ότι είχε έρθει η ώρα να κάνει κάτι που της άρεσε πάντα πολύ: να φτιάχνει γλυκά. Στη διάρκεια της αυτομόρφωσής της γνώρισε τις συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου και κυρίως τη φιλοσοφία του. Ταξίδεψε, λοιπόν, από τα Χανιά στην Αθήνα, προκειμένου να μαθητεύσει κοντά του.
Και η δραστήρια Μαρία, εκτός από τη δημιουργία του νέου της καταστήματος και εργαστηρίου που ενέταξε στα επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, συμπεριέλαβε στο φάκελό της και τα μαθήματα που θα της έκανε εκείνος. «Πώς να φτιάχνω μια τούρτα ήξερα. Πώς να φτιάχνω δέκα τούρτες συγχρόνος, όμως, μου το έδειξε ο Στέλιος», λέει η κυρία Φωτάκη.
Τα «Όνειρα γλυκά», που άνοιξαν το Μάιο του 2006 σε κεντρικό σημείο της πόλης, δεν αποτελούν πλέον μόνο τη δική της βασική απασχόληση. Μετά το πέρας των σπουδών της στη Θεσσαλονίκη, η κόρη της Ελένη επέστρεψε στα Χανιά και ασχολήθηκε με τη ζαχαροπλαστική. Αρχικά πλάι στη μαμά, έπειτα με τον ζαχαροπλάστη Δημήτρη Χρονόπουλο, ενώ παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Κατά την επίσκεψή μας στο ζαχαροπλαστείο, γνωρίζουμε επίσης τον αδελφό της Νεκτάριο, που είναι στις πωλήσεις, μαζί με τον πατέρα τους Μανώλη.
Τι ψωνίζουμε Εκλέρ με σοκολάτα Valrhona και κρέμα ζαχαροπλαστικής σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου. Πανακότα με φρούτα του πάθους και σαφράν, τάρτες με φρούτα της εποχής, μπουκίτσες μπράουνι με σοκολάτα που λιώνει στο στόμα, πάστα αμυγδάλου (με κρεμέ βανίλιας και καραμελωμένα αμύγδαλα) και μιλφέιγ, μόνο κατόπιν παραγγελίας. Επίσης, πάστα μπανάνα, η οποία βασίζεται σε συνταγή ενός Ιάπωνα, φτιάχνεται σε πολλά στάδια και περιλαμβάνει καραμελωμένη μπανάνα, κρέμα μπανάνα και μους σοκολάτα φτιαγμένη από τη μείξη σοκολάτας μπίτερ και γάλακτος.