Ασημακόπουλος
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού, ως ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, είναι πασίγνωστο· ωστόσο, είδαμε την επίσκεψή μας στον «Ασημακόπουλο» ως αφορμή για να μάθουμε την ιστορία του και να δοκιμάσουμε, για άλλη μία φορά, τις λιχουδιές του.
Λίγα λόγια για το μαγαζί Αναπόφευκτα η κουβέντα μας με τους δύο ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστείου «Αφοί Ασημακόπουλοι», Θανάση και Δημήτρη Ασημακόπουλο, πάει στο μακρινό 1915, τη χρονιά που άνοιξε τις πόρτες του το κατάστημα, αρχικά ως γαλακτοπωλείο από τον θείο του πατέρα τους, Γιώργο Δεμεσά - έτσι για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η καταγωγή της οικογένειας είναι από την ορεινή Δωρίδα στο νομό Φωκίδας, όπου το παραδοσιακό επάγγελμα ήταν αυτό του γαλατά.
Μάλιστα, όλοι οι ιδιοκτήτες των σημερινών γαλακτοβιομηχανιών κατάγονται από εκεί. Στη συνέχεια αγόρασαν το μαγαζί τα τέσσερα ανίψια του Γιώργου (ανάμεσά τους και ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, Βασίλης), οι οποίοι δούλευαν εκεί από μικροί. Έκαναν διανομή από πόρτα σε πόρτα και σιγά-σιγά άρχισαν να βγάζουν ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο και κρέμα. Γύρω στο 1950 αγόρασαν και ένα διπλανό μικρό μαγαζάκι και επεκτάθηκαν σε ζαχαροπλαστείο πλέον. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε μετά τον πόλεμο, μια και ήταν το μοναδικό μαγαζί που δεν είχε κλείσει κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Σήμερα, στην «προπόνηση» για να αναλάβουν το κατάστημα, ως τέταρτη γενιά, βρίσκονται η 27χρονη Τζέην Ασημακοπούλου και η 23χρονη ξαδέρφη της Χριστίνα. Όπως μας λέει με υπερηφάνεια η Τζέην: «Είμαστε η πρώτη γενιά γυναικών που αναλαμβάνει. Όλοι οι προηγούμενοι ήταν άντρες». Στόχος τους να διατηρήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, κάτι για το οποίο πάλεψαν πολύ οι πατεράδες και ο παππούς τους.
Τι ψωνίζουμεΌλων των ειδών τα γλυκά φτιαγμένα με βούτυρο παρασκευής τους και καλό γάλα και, βεβαίως, την κρέμα βανίλια και το ρυζόγαλο. Αμέτρητα σοκολατάκια, κουλουράκια, βουτήματα, μπισκότα και κεράσματα από τη μία πλευρά του καταστήματος. Λαχταριστές τούρτες, πάστες όλων των ειδών, τρούφες, τάρτες, τρίγωνα, προφιτερόλ, τσουρέκια, κέικ, σου, εκλέρ, γαλακτομπούρεκα (με φύλλο κρούστας και καταΐφι) από την άλλη. Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε στο παγωτό (παρφέ και καϊμάκι τα αγαπημένα μας), αλλά και στη lemon pie.